Indijski oreščki so dobro za libido in za srce

Med oreščki, ki so zelo zdravi in vredni tega, da jih vključite v svojo prehrano, so vsekakor tudi indijski oreščki. V njih najdemo veliko zdravju koristnih snovi in jih nekateri imajo celo za najbolj zdrave predstavnike oreščkov. Zelo so priporočljivi za bolnike s srčno-žilnimi boleznimi pa tudi pri težavah z libidom. Predstavili vam bomo, kaj vsebujejo in kako vam lahko koristi njihovo uživanje.

Z obilo beljakovinami in vlakninami so indijski oreščki hrana, ki znižuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni. Poleg tega imajo obilo enkratnenasičenih maščobnih kislin, ki pripomorejo k temu, da telo ohranja nivo dobrega holesterola. V njih najdemo tudi veliko različnih mineralov, vitaminov in drugih zdravilnih novi, od npr. kalija, B-vitaminov, fosforja, cinka, magnezija, selena, bakra, do mangana in folatov. Čeprav so mastni, imajo maščobe, ki so zdravju koristne. V primerjavi z drugimi oreščki imajo celo najnižjo vsebnost maščob.

V indijskih oreščkih in njihovih listih najdemo kopico koristnih sestavin, ki delujejo protibakterijsko in protimikrobno. Snovi, ki jih imajo ti oreščki, preprečujejo nastanek driske in izsušitve, pripomorejo k znižanemu krvnemu sladkorju – zato po njihovem uživanju nismo prav kmalu lačni – k njižjemu krvnemu pritisku ter povečani spolni sli oziroma libidu. Značilnost, ki jo še imajo indijski oreščki, je, da pomirjajo um, duha in telo. Delovali naj bi tudi proti raku na dojki in preprečevali okvare pljuč.

Priporočljivo jih je dodajati omakam, solatam, kosmičem … Dobro se ujamejo tudi z namazi in se odlično znajdejo v slaščicah. Njihov sladek, a hkrati mil in nežen okus, nas lahko spodbudi k temu, da jih v naglici zaužijemo preveč. Ker so polni ogljikovih hidratov pa tudi precej kalorični, z njimi nikakor ne bi smeli pretiravati. Pri otrocih lahko sprožijo alergijsko reakcijo, zato jih otroku ne ponujajte, če niste prepričani o tem, da mu ne bi škodovali. Če ostanete zmerni, lahko od teh oreščkov pričakujete številne koristi za zdravje.